Ringmärkning 

 

All ringmärkningsverksamhet I Sverige administreras av Naturhistoriska riksmuseets ringmärkningscentral och varje år ringmärks det ca 300 000 fåglar i vetenskapligt syfte. Av dessa märks 1 – 1 ½ % av Magnus Kasselstrand och Kent Gullquist, som är klubbens och därmed

kommunens två aktiva ringmärkare. Mathias Näslund och Larsgunnar Nilsson har medhjälparlicenser för de olika projekten.

 

Den mest omfattande ringmärkningen sker vid Brostugan, Uknö under perioden juli till början av november. Projektet startade 1990 och målart var skäggmes och nu nästan 30 år senare har drygt 1900 skäggmesar ringmärkts. Andra projekt där ringmärkning är en viktig del gäller berguv,

hornuggla, göktyta, kungsfiskare, strömstare och stenknäck.

 

Den omfattande ringmärkningen resulterar i ett antal återfynd varje år. Samtidigt kontrollerar vi fåglar som ringmärkts på andra platser. Tanken är att här efterhand redovisa inkomna rapporter om dessa återfynd/kontroller och därmed låta klubbens medlemmar (och andra) ta del av ofta mycket intressant information kring fåglarnas öden.

 

Magnus Kasselstrand

Etik vid Ringmärkning - Vad gäller 

Tjust fågelklubbs riktlinjer vid Programpunkter vid ringmärkning. 






Länk 

Riktlinjer för spridning av fotografier och filmer av handhållna fåglar


Ottenby & Falsterbo fågelstationer


Länk

En fin häpling, en hane har fått en ring. Fotot överst till höger visar att det är gott om bladlöss som fåglarna tar för sig av - samtidig som de ruggar fjädrarna. 


Uknö - Juli 2019 Foto: Kent Gullquist 

Vad står det på ringen?


Det är nog många av er som någon gång sett en ringmärkt fågel, men som inte lyckats läsa av ringnumret. Ulf Boström i Skellefteå upptäckte i slutet av maj 2019 en ringmärkt stenknäck på sin fågelmatning. Med tålamod och en bra kamera lyckades han fota fågeln ur olika vinklar och pusslade
sedan ihop 4679452 Stockholm.


Det var ett trevligt telefonsamtal som följde, där jag berättade att den ringmärkts i min trädgård i slutet av mars 2017. Avståndet till Skellefteå är 813 km.


Så häromdagen kom ett nytt samtal från Ulf. ”Fågeln är åter på min matning och jag skickar några bilder till dig”.


Fantastiskt trevligt, men vad gör en västerbottnisk stenknäck i min trädgård eller vad gör en småländsk stenknäck i Skellefteå. Det kan man fundera på!


Magnus Kasselstrand

Foto: Ulf Boström 

 

Prutgås – ett intressant återfynd i Loftahammar

 

Vid rensning av göktyteholkar vid Källsåker i slutet av november träffade jag ett par som var ute med sina hundar.

Jag berättade om ringmärkning av fåglar och mannen nämnde att en av deras hundar hittat ett fågelben med ring för några år sedan, men att de inte visste hur de skulle rapportera fyndet. Ringen skulle finnas kvar i en låda. På kvällen ringde jag upp mannen och det visade sig att han fotograferat både fågelben med ring och ringen uträtad. På fotot av ringen gick det utmärkt att läsa ringens data; Moskva och ett nummer. Av digitalfotots egenskaper kunde jag läsa av fotograferingsdatum 2014-11-22. Dessutom fick jag information om var ringen hittats, nämligen på en havsstrand vid Långudden nära Loftahammar.

 

Jag rapporterade fyndet till Ringmärkningscentralen (RC) samma dag, den 26 november, och redan den 5 december fick jag svar. Ringen hade suttit på en prutgås. Av svaret framgick att den var ringmärkt som 2K (fjolåring) hona vid Pyasinaflodens mynning i ishavet vid Tajmyr i Ryssland 2006-07-31. Prutgåsen dog sannolikt vid flyttningen hösten 2014 och var då en 10K fågel. Säkert hade hon hunnit göra ett antal flyttningar från Tajmyr till kanske Holland tur och retur innan hon mötte döden utanför Loftahammar. Avståndet från märkplatsen till platsen för återfyndet är 334 mil.

 

Finns det fler fågelringar gömda i byrålådorna? Ta fram dem och rapportera till RC. Det finns säkert många intressanta fynd som bara väntar på att bli rapporterade! 

                                                                   

Largunnar Nilsson 

 

 

   Prutgås DS009040 Taymyr, Ryssland 2006.07.31 - Återfynd Loftahammar Sverige 2014.11.22