Tjust Fågelklubb

Medlemssidor 


Anvisningar för användning av Band Tjust_Fågelklubb - BTFK


BTFK är ett utmärkt sätt att dela med sig av fågelobservationer och effektivt hjälpa många skådare att få ta del av upplevelsen. Målsättningen är att alla fågelskådare i klubben skall använda systemet och vara nöjda med det. För att systemet skall vara bra behövs några regler, men kom ihåg att regler här skall tolkas som rekommendationer. Låt oss hjälpas åt att göra systemet och dess användande ännu bättre!


  • BTFK bygger på att användarna larmar när de ser, eller för den delen hör eller hör talas om, en ovanlig fågel. Det är samtliga användares ansvar att se till att ovanliga fåglar larmas ut.


  • Larma då du är säker på artbestämningen. Larma även om du är ”nästan säker” men skriv då att du är osäker på artbestämningen. Larma vanliga fåglar vid "ovanliga" tidpunkter på året. Den som först på året ser en nyanländ flyttfågel i Tjust kan larma artens ankomst.


  • Larma endast arter sedda i Tjust, dvs. Västerviks kommun plus socknen Locknevi i Vimmerby kommun, socknarna Gärdserum och Hannäs i Åtvidabergs kommun samt socknarna Tryserum och Östra Ed i Valdemarsviks kommun.


  • Larma endast från kl 06 till kl 22, men bryt mot denna regel när du anser att larmet är viktigt.


  • Ge en exakt position för platsen där fågeln observeras för att underlätta för andra att hitta den.


  • Om det handlar om en sträckande fågel så larma med sträckriktning.
Vad ska BTFK INTE användas till.


  • Förfrågningar av privat intresse skall inte skickas via BTFK utan direkt till uppgiftslämnaren.


  • Kommentarer av typen ”Grattis”, ”Mega” eller ”Magiskt” skall inte skickas ut som larm. Uppmuntra observatören genom att “Gilla” larmet t.ex. med en tumme upp (finns funktion för detta i appen)Medlemmar i Tjust Fågelklubb som är beredda att följa ovanstående anvisningar kan ansöka om medlemskap i BTFK hos administratören.Tjust Fågelklubb
StyrelsenUppdaterat 26 maj 2020Medlemmarnas foton


Alla fågelklubbens medlemmar uppmanas att dela med sig av sina foton på fåglar eller skådaraktiviter. Skickas till perh.nilsen@gmail.com


20190921-_P0A5053
20190921-_P0A5027
20190921-_P0A5115
20190921-_P0A5122
20190921-_P0A5197
20190921-_P0A5167
20190921-_P0A5207
20190921-_P0A5217

Från resan ut till Storkläppen 21 september 2019 Foto: Sven Halling 

Fisktärna Foto Christer Pettersson

Köpes, Säljes, Skänkes, Hittad och Tappad 

 

Här har du som medlem av TFK möjlighet att sälja, köpa eller skänka "fågelskådarrelaterade" prylar (t.ex. fotoutrustning, kikare, holkar, böcker, tidskrifter o.d.)

 

Har du hittat eller tappat något i ett av våra många fågellokal kan du annonsera det här.

 

Ange rubrik och skicka din annonstext (och ev. foto) till perh.nilsen@gmail.com

Månadens tips

 

Naturpoddens avsnitt #81 handlar om berguvarna i Tjust.


Berguven är en viktig symbol för naturvården i Sverige. Som världens största uggla är den en spännande häckfågel i landet. Till skillnad från havsörn och gråsäl, två andra arter som används som symboler, har berguven inte återhämtat sig efter den stora utrotningen på nittonhundratalet. Men hoppet är det sista som överger oss. I år har det ringmärkts rekordmånga berguvsungar i Tjustområdet runt Västervik av ringmärkarna Kent Gullqvist och Larsgunnar Nilsson. I avsnittet hör du biologen Emil V. Nilsson som fick följa med ringmärkarna ut till en lokal i slutet av maj.


Stor tack till Kent Gullqvist och Larsgunnar Nilsson. Om du vill läsa mer om berguvarna i Tjust så finns det en artikel från samma tillfälle i Vår Fågelvärld nr 5 2019.Naturpoddens avsnitt #81

 

TFKs kepsar och dekaler finns att köpa!

 

Pris för kepsen, 150:-/st

Pris för plastdekal, 20:-/st

 

Finns för försäljning vid våra evenemang och tills vidare även hos Larsgunnar Nilsson eller Magnus Kasselstrand.

Nyhet 


Tjust Fågelklubbs SMS-grupp är nerlagd och nu ersatt av


Band-gruppen 

Tjust_Fågelklubb


SMS-gruppen Tjust_Fåglar är avslutad. Liksom många andra fågelklubbar har vi valt att använda appen Band, vilken finns både för mobiltelefoner (Android och iOS) samt för persondatorer. Nästan samtliga i den tidigare sms-gruppen finns nu med i Band-gruppen Tjust_Fågelklubb. Alla larm om intressanta fågelobsar i Tjust kommer därför i gruppen Tjust_Fågelklubb.


Medlemmar i Tjust Fågelklubb (som lovar att följa anvisningarna för gruppen) kan få bli med i gruppen efter förfrågan hos Larsgunnar


Kontakta sms-gruppens administratör Larsgunnar Nilsson,

0705-233539

Band appens logo.


Appen hittar du där det finns Appar för mobil och lastas ner på din smartphone. 
Anvisningar för användning av Band - TFK. 

Bli medlem i Tjust fågelklubb!!

 

Tjust fågelklubb (TFK) är en ideell förening som verkar för bevarandet av ett rikt fågelliv i Västerviks kommun, samt ge ökad kunskap om fåglar och fågelfaunan i Västervik. TFK är en lokalförening i Östra Småland Ornitologiska Förening (ÖSOF) och är en regionalförening till Birdlife Sverige. För tiden är vi 312 medlemmar (juni 2020) i TFK.

 

Ett medlemskap i TFK ger dig möjlighet att delta i en rad olika aktiviteter och upplevelser - i trevlig gemenskap med andra fågelentusiaster. Se vårt breda program sommar - som vinter.

 

Ditt medlemskap är dessutom väldigt viktigt och värdefullt i fågelskyddsärenden.   

 

Medlemskap kostar:

Enskild medlem 100:- /kalenderår

Familjemedlemskap 200:- /kalenderår

Ungdom (yngre än 20 år): 50:-/kalenderår


 

Gör en insättning via Swishnummer: 123 461 49 70 eller Bankgiro 5173-2188


För betalning från utlandet:

IBAN: SE89 8000 0842 2800 3276 1900

BIC: SWEDSESS


Obs: Glöm inte att skriva Namn och Adress!!

 

Varmt välkommen som medlem!