Tjust Fågelklubb

Höst och Vinterprogram 2020/ 21


Sträckskådning vid Händelöp
September till oktober
Under hösten kommer fågelklubben att med kort varsel erbjuda medverkan vid sträckskådning från Händelöps huvud. När vädret blir lämpligt, vilket nästan alltid innebär vindar från ostsektorn, kommer vi att meddela när någon finns på plats för att följa sträcket och hjälpa till med artbestämning.


Meddelandet skickas via klubbens Band-grupp Tjust_Fågelklubb. Om du är intresserad av att delta men inte redan är medlem i Band-gruppen, anmäl dig till Larsgunnar Nilsson 0705-233539


Ringmärkning vid Uknö
Lördagen den 12 september kl 06-10
Ytterligare en chans att få se ringmärkning vid plattformen vid Vadarängen. Vid den här tiden på året är chansen ganska stor att få se en blåhake på nära håll, då det är mitt i deras flyttperiod. Vid rusk (regn och blåst) är märkningen inställd.
Samling vid informationstavlan, Uknöområdet/Brostugan


Kontakt: Magnus Kasselstrand 0703-232499Fågelmatning
Lördagen den 3 oktober kl 14-16
Om du då inte redan startat din matning av fåglar är det hög tid att börja! Vad äter fåglarna och vilka anordningar är bra för att mata
dem? Fåglar kan smittas av olika sjukdomar och matningen kan sprida smittan. Hur upptäcker du att en fågel blivit sjuk?
Plats: Samarrangemang med Granngården Västervik där vi träffas.


Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-233539Ringmärkning av ugglor
Fredagen den 23 oktober kl 18-21
Varma kläder rekommenderas. Ta med fika - möjlighet till korvgrillning finns. Vid regn och/eller kraftig vind ställer vi in.
Anvisning om plats vid stora informationstavlan Uknö/Brostugan


Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-23 35 39.Kommunracet
Lördagen 31 oktober – söndagen 1 november

Den traditionstyngda tävlingen för fågelklubbar i hela Småland, där det gäller för varje förening att se så många fågelarter som
möjligt under två dygn. Start lördagen den 31 oktober kl. 00.00 och avslut söndagen 1 nov kl. 23.59. Bidra med allt du kan och mata in dina observationer på Artportalen eller kontakta Magnus Kasselstrand 0703-23 24 99.


Höstfåglar vid Horns udde
Lördagen den 14 november kl 09 – 11
Horns udde är en förträfflig fågellokal även på hösten och vintern. Samtidigt som vi kan se fåglar ut mot ytterskärgård finns simfåglar i Målviken och rastande övervintrande vadare vid stränder och snår.
Samling vid Horns uddes parkeringsplats.


Kontakt: Magnus KasselstrandBland fåglar på ostkusten
Lördagen den 19 december kl 15-18
Stefan ”Oscar” Oscarsson har fotograferat fåglar sedan 70-talet, såväl från gömsle som på rörlig fot i terrängen. Med tiden blev
kameran en allt viktigare del av hans fågelskådning och sedan 2009 är han medlem av Naturfotogaferna/N. Han är en uppskattad utställare och föredragshållare med högkvalitativa natur- och fågelbilder från när och fjärran. Dessutom har han anknytning till Gamleby och är naturligtvis medlem i Tjust Fågelklubb!


Plats: Aulan, Gamleby folkhögskola
Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-233539Nyårsrace
Fredagen den 1 januari kl 00-23:59
Återigen ett nytt år och årets första dag. Då vet ni vad som gäller. Artlistan för 2021 är helt tom och det gäller att se så många arter som möjligt denna dag. Grundtipset är att spana av trädgårdar, hamnar, skogsdungar och vassruggar. Får ni höra någon uggla på kvällen kan ni vara lyckliga. Mata in alla dina arter på Artportalen under kvällen så att alla kan se resultatet på morgonen den 2 januari.


För frågor kontakta Magnus Kasselstrand 0703-23 24 99Berguv i Tjust
Tisdagen den 19 januari kl 18:30 -21
Fågelklubbens berguvsprojekt har pågått sedan 2014. Under de senaste två säsongerna har vår inventering ingått i BirdLife Sveriges riksinventering. Vilka kunskaper om den svenska berguvspopulationen har kommit fram vid den senaste riksinventeringen? Hur lever berguvarna i Tjust och hur har det gått med deras häckning genom åren?

Larsgunnar och Kent Gullquist berättar och visar bilder.


Plats: Wästerviks segelsällskap Wikingarnas klubblokal, Notholmen, Västervik
Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-233539Vinterfåglar inpå knuten
Fredagen den 29 januari till måndagen den 1 februari
Delta i SOF/BirdLife Sveriges största evenemang genom att räkna fåglarna vid din fågelmatning.
Anvisningar hittar du på länken:
http://birdlife.se/fagelintresse/vinterfaglar-inpa-knuten/Fågelfotografering
Söndagen den 7 februari kl 15 - ca 18
Vår tidigare ordförande Rainer Winkler är en av våra skickligaste fågelfotografer. Han kommer att berätta om fågelfotograferingens grunder, utrustning (inklusive åtelkamera), motivval med mera, samtidigt som vi får se smakprov på hans bilder.


Plats: Gamleby fritidsgård (Åby herrgård, Gamleby)


Kontakt: Rainer Winkler 0706-515273Skådarträff – hornugglor
Tisdagen den 23 februari kl 18:30-21
Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson berättar som sitt arbete med hornugglor, som nu har pågått i flera år. Vilka erfarenheter och lärdomar har projektet gett, så här långt?


Plats: Studiefrämjandets lokal, Repslagareg. 5, Västervik
Kontakt: Larsgunnar Nilsson 0705-233539OBS: Coronapandemin kan medföra att vi tvingas ställa in eller på annat sätt ändra föreslagna
aktiviteter. Vi kommer att meddela eventuella förändringar på klubbens hemsida, på Facebook
och på Band i god tid före respektive aktivitet.
 

Börja skåda fågel - Nybörjarkurs i fågelskådning

 

 Kursen för hösten/ vintern 2020/ 21 är fulltecknad!!